måndag, mars 17, 2003

Ultrashuvor.


Angående ultrashuvorna så är jag övertygad om att alla som bär dom tycker att det är ett kul skämt. Faktum är att även de flesta av grabbarna på bilden bredvid bär rånarluvorna som ett skämt.

Däremot så är det ofta en väldigt tunn linje mellan vad som uppfattas som ett skämt av någon och vad som uppfattas som frånstötande av någon annan.

Undertecknad gick in på Sükrü Saracoglu stadion i Istanbul iklädd en gul rånarluva och AIK´s matchtröja. De 30-talet AIK:arna tyckte det var roligt. De 40 000 turkarna tyckte det var roligt. Till och med den turkiska polisen skrattade gott. En ironi som funkade alldeles utmärkt alltså.

Den funkade säkert även i någon fotbollsmatch på Råsunda därefter, speciellt från en sån plats som Östra Övre och den funkade säkert på dambandyn, men till slut blir ett skämt uttjatat och ironin försvinner. Skämtet kommer att uppfattas av fler och fler som frånstötande. Till slut är det bara grabbar som på bilden ovan som tycker det är roligt och då är det inget skämt längre.

Jag kommer inte tycka att det är speciellt roligt om stora grupper på Norra kommer att stå i dessa luvor under fotbollssäsongen. Jag kommer då att uppfatta det som frånstötande.

Inga kommentarer: