måndag, juli 12, 2010

AIK i HD på YouTube?

Som en test har den senaste AIK i HD-filmen från cupmatchen mot Helsingborg endast lagts upp här på bloggen och inte på YouTube.

Fördelen med detta är att filmerna då kan vara längre än 11 minuter och inte behöver delas upp i flera delar om man har mycket material. Det går också snabbare att få HD-kvalitet då YouTube ibland kan ta väldigt lång tid för att behandla långa HD-klipp. Själva kvalitén är väl likvärdig.

Man kan på detta sätt också styra tittarna till sin egen sidan. Detta är något som tex Blackbeat försöker göra genom att inte tagga sina filmer på Youtube. Söker man på AIK på YouTube så kommer man inte få träff på några filmer från AIK Media (om de inte råkat skriva AIK i titeln). På så sätt försöker man styra tittarna till Blackbeat.se och därmed öka antalet besökare på sidan och då även reklamintäkterna.

Själv struntar jag i reklamintäkterna. Reklamen för Canal+ här ovan är mer som ett inofficiellt godkännande från Canal+. När de godkänt sidan som affiliator har de ju nästan godkänt att jag filmar också. Reklamen har för övrigt hittills i år dragit in ca 60 kronor. Det blir inte mycket till månadslön.

En annan fördel med att inte ha filmerna på YouTube är att man slipper alla djurgårdare, bajare och fiskrensare som vill skriva dryga kommentarer.

Nackdelar då? För det första så kostar det lite pengar att bara göra filmen synlig här och ingen annanstans, men 40 kronor i månaden är överkomligt.

Sen så tappar man ju totalt antal tittare. Många som hittar filmerna på YouTube hittar inte till bloggen. Av mina tidigare filmer så brukar det vara 20-30% som ser filmerna på bloggen. För riktigt populära filmer så kan det vara så lågt som 5%. De flesta hittar filmerna på YouTube genom att söka på AIK eller genom att de dyker upp som liknande videoklipp hos andra populära AIK-filmer. Om filmen bara finns på bloggen så försvinner den så småningom från förstasidan och då är det inte många som hittar dem längre. Av mina äldre filmer så kommer 100% av de nya tittarna från YouTube.

Sen verkar man få fler kommentarer på YouTube jämfört med här på bloggen. Kommentarer och feedback är alltid uppskattat.

Ser du helst filmerna här eller på YouTube? Rösta då till höger eller lämna en kommentar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Filma du CL kvalmatchen?

Anonym sa...

Jag ser filmerna här!

Anonym sa...

Thanks for the info! We're making a custom pair of slippers for you :)” oh wow thank you!!