fredag, juli 01, 2011

Festivalvåldet fortsatt obetydligt

Under natten till torsdagen anmäldes ett fall av misshandel och drygt 30 narkotikarelaterade brott. Trots detta tycker presstalesmannen för polisen i Dalarna att det har varit lugnt.

– Vi har bara omhändertagit elva personer för fylleri och det är väldigt lite med tanke på hur mycket folk som är här, säger Sven-Åker Petters.

På torsdagskvällen gick en man i 50-årsåldern till attack mot en man i 30-årsåldern mellan Peace and Love-festivalens scenområde och campingområde. Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas på platsen och anhölls under natten till fredagen.
– Det beskrivs som mordförsök, säger Sven-Åke Petters presstalesman vid polisen i Dalarna till Expressen.se. Den knivskurna mannen fördes direkt till sjukhus.

Under natten till fredagen anmäldes också en våldtäkt som ska ha skett inne i ett tält på festivalområdet. Det är festivalens tredje våldtäktsanmälan hittills. Det har också varit ett antal misshandelsfall och narkotikabrott under natten, enligt Petters.

Om festivalvåldet är fortsatt oansenligt så har idrottsvåldet fullkomligt exploderat den senaste tiden.

Efter att några fulla 15-åringar? kastade smällare i Södertälje och en full 18-åring knuffade en spelare i Malmö, så har besökare av Råsunda och Stadion kallat en domare för hora och en annan domare för jävel.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett Regeringen att ge Stockholms landshövding Per Unckel i uppdrag att löpande lämna förslag på hur brottsligheten i samband med idrottsarrangemang kan motverkas.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett Rikspolischefen att ge Rikskriminalpolisen ett nationellt samordningsansvar för idrottsrelaterad brottslighet. Idrottsvåldet kan nu jämställas med grov organiserad brottslighet.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett länspolismästare Carin Götblad att skriva debattartiklar och kräva skärpt lagstiftning. Bland förslagen märks att supportrar med tillträdesförbud inte ska få besöka liknande tillställningar och vissa krogar. Besökare ska fotograferas vid insläppen. Svordomsförbud på läktaren. Klubbarna ska tvingas till höjda biljettpriser och att byta ut nuvarande publik mot barnfamiljer. Om festivaler kan räknas som liknande tillställningar är okänt, men troligen inte så de svärande fotbollsbesökarna är fortfarande välkomna i Borlänge.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett förbundsordförande Lars-Åke Lagrell att skriva debattartiklar och kräva skärpt lagstiftning och englandslagar.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett matchdelegater att anmäla klubbarna för allt från publika glåpord till felklippt gräs. Förbundspampar gör uttalande om att ordet "domarjävel" är världsunikt och fullkomligt oacceptabelt.

Det exploderande idrottsvåldet har föranlett sportjournalister och krönikörer att dödförklara fotbollen. Att gråtfärdiga betrakta bengaliska eldar som ett brott mot mänskligheten.

Pyroteknik förekommer dock vid var och varannan musikkonsert utan att journalisterna får moralpanik. Vid festivaler är det stämningshöjande, men vid fotbollsmatcher är det organiserad brottslighet.

Kan journalisterna ha något ansvar för moralpaniken som sprider sig inom fotbollsvärlden och frånvaron av moralpanik inom festivalvärlden? Kan rubriker, förstasidor, mittuppslag och överord påverka beslutsfattare som själva aldrig besökt en fotbollsmatch? Kan frånvaron av rubriker, förstasidor och mittuppslag göra att festivalvåldet inte ses som något stort problem?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väl skrivet!!!!

Anonym sa...

Hoppas denna text når alla journalister, förbundspampar o andra nötter som håller på att förstöra stämningen på arenorna