lördag, april 09, 2011

Filmer från derbyt

Efter derbyt har nästan 100 klipp lagts upp på YouTube med anknytning till matchen. Om vi rankar dem efter antal visningar så hamnar AIK i HDs film på 11:e plats. Om vi istället använder YouTubes egen ranking som grundar sig på antalet "gillar" och "gillar inte" klick så hamnar AIK i HD på andra plats. Nedan följer några filmer från derbyt som av olika anledningar kan vara värda att ta upp. De kommer i ordning efter antalet visningar.



Överlägsen etta inom alla kategorier är ett klipp från tumpero med 26 568 visningar och 155 "gilla"-markeringar. Klippet är taget direkt från Canal+ sändningen och täcker in de båda tifona. Anledningen till de många visningarna är helt enkelt att de var först med att få ut klippet och så är det naturligtvis väldigt bra kvalitet eftersom det är från Canal+.



Nummer två är ett klipp från Sofialäktaren med 9 836 visningar. Filmen visar Djurgårdens tifo och Sofialäktaren har uppenbarligen fått fotoackreditering då filmen verkar vara tagen med stativ och från fotozonen vid planen. Sofialäktaren tror jag är Djurgårdens "ultras" egen kanal på YouTube. Att Sofialäktaren får fotoackreditering gör ju att man undrar varför AIK inte vill ge det till AIK i HD.



På plats 3-8 kom sedan bara klipp från djurgårdare. Av de 10 mest sedda klippen så skulle jag säga att 7 har klar djurgårdsprägel och 3 är neutrala. Djurgårdarna verkar åtminstone efter denna match dominera på YouTube. Ovan klipp är ett av de neutrala som visar båda tifona.



På 19:e plats kommer så Jojjesplejs med 1 271 visningar. Klippet är blott det tredje med klar AIK-prägling av de 20 mest visade. Även Jojje har fotoackreditering och har lagt ner tid på att klippa ihop höjdpunkterna. Tror dock inte jag är ensam om att längta till att Jojje köper en bättre kamera och lägger upp klipp i HD.



På plats 20 kommer JärnkaminernaSthlm med ett kort klipp från Djurgårdens tifo som fått 1 222 visningar. Även järnkaminerna har fått fotoackreditering och filmer uppenbarligen med stativ.



På plats 23 så kommer tillslut en bengalfilm från Norra Stå.



På plats 29 så har ni ett klipp från HenrikssonGnaget från Norra under ramsan "I natt jag drömde". Många saknade just denna ramsa i min film, så ni får hålla till godo med det här klippet.



Plats 32, ytterligare en bengal film från Norra som fått 658 visningar.



Plats 41 ett klipp från JDBCN som fått 453 visningar. Som nästan alla AIK-filmer så är hela fokus på bengalerna. Det annorlunda med denna är att han lagt på lite techno-musik.



På plats 45 kommer dmusAIK som har lagt ner lite jobb på sin film, men är man en av de sista att lägga upp så drunknar man lätt i alla andra klipp. Klippet har fått 387 visningar.



På 57:e plats kommer så sverigesradio som lyckats få 256 visningar på sin intervju med Andreas Alm. De lyckas också stava fel på hans namn, men efter 56 filmer på rök och bengaler så är det befriande att se något annat.



Plats 70 är lite annorlunda, mest på grund av att kob85 som lagt upp klippet är Slovak på besök.



Plats 73 får mest komma med för att illustrera varför man inte ska sjunga när man filmar.



Plats 74 illusterar varför man inte ska hoppa när man filmar.



Plats 89 illustrerar varför man ska hålla kameran stilla och inte försöka filma allt som händer samtidigt.



Nummer 98 är det sista klippet jag hittar och det har lyckats få 21 visningar. Vid det här laget så är jag alldeles spyfärdig och orkar inte se ett enda klipp till från derbyt.

En slutsats man kan dra är att det läggs upp en offantlig mängd skräp på YouTube. Varför är min fråga? Tror man att man är den ende som lyckades filma tifot? Om man nu vill lägga upp något från matchen och visa upp supporterkulturen, varför inte lägga ner lite tid och energi på det? Annars kan man väl lika gärna skita i det?

2 kommentarer:

Gsus sa...

Håller fullständigt med om all skit som läggs upp på tuben.

dmus sa...

Kul initiativ att posta dom här filmerna efter ranking.

Kul att se sin egen film på listan och bara för sakens skull så ska jag klippa ihop nästa film betydligt snabbare.

Vore kul om AIK i HD kunde länka till oss, www.hbg-gnagare.com