söndag, februari 20, 2005

Pulkakungarna av Hagaparken.


En underbar svensk vinterdag så hade en stor samling stora och små människor samlats i den kulturtyngda Hagaparken för att tillsammans avnjuta den traditionella svenska aktiviteten pulkaåkning. Solen lyste med sin frånvaro och snön var lite väl blöt, men vad gjorde det när backen var lång och sällskapet glatt. I backen kunde man dessutom skåda den svenska superhjälten Kapten Zoom med tillhörande barnbarn vilket gladde så väl de äldre som de yngre deltagarna. Vår ungerska deltagare fick sig en liten lektion i svensk TV-historia och vikten av att man vet vem Kapten Zoom är.

De medhavda snöredskapen användes under glada tjut av så väl gammal som ung. Den äldre skäggige deltagaren tyckte snowracern var att föredra då det var svårt att se macho ut på en skärtlapp. Vår ungerska vän föredrog tandemåkning på det stora tefatet. Speciellt om man fick lite snurr på den, så var upplevelsen inte långt ifrån Kaffekopparna på Gröna Lund. Lite svår att styra dock och för att inte köra på några stackars barn som fastnat i backen så fick man handlöst kasta sig av och dyka ner i snön.

Efter någon timme ville de äldre vila upp sig lite. Det sliter på benen när Solna Kommun inte har behagat bygga ut ett liftsystem i backen. En lämplig plats för picknick valdes ut med stor omsorg. Valet föll på ett område 2 meter från backens början. Med förväntasfulla miner så plockades det fram termosar och smörgåsar. Dagens mullepris gick till den deltagare som tryckt ner en ansenlig mängd varmkorv i en av sina 5 termosar. Då det råder eldningsförbud i parken så hade grillarna tyvärr fått lämnas hemma. När den varma chokladen och de prickiga smörgåsarna hade avnjutits så upptogs pulkaåkningen med förnyad energi. Vår ungerska vän studdsade så mycket ner för backen att hon fick ont i svanskotan i flera veckor efteråt.

Inga kommentarer: